Czy dieta 1800 kcal jest warta zastosowania?

dieta 1800kcal

Wybór dobrej diety redukcyjnej może być nie lada zagwozdką. Utrzymanie prawidłowej masy ciała to gwarancja zdrowia i pierwszy krok w stronę profilaktycznej ochrony przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Jak poradzić sobie ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, aby uniknąć głodu, zmęczenia i efektu jojo?

Dieta cud nie istnieje

Po podjęciu decyzji o odchudzaniu jasno i wyraźnie należy sobie uzmysłowić, że nie ma żadnej cudownej metody na szybkie i zdrowe schudnięcie bez wyrzeczeń. Wszystkie diety gwarantujące utratę 5 czy 10 kilogramów w tydzień to po prostu bzdura. Stosowanie głodówek, detoksów, wykluczanie różnych substancji odżywczych z posiłków, to bardzo niezdrowe metody, które bezsprzecznie, nawet jeśli pomogą schudnąć, doprowadzą do efektu jojo. Najrozsądniejszym rozwiązaniem jest ograniczenie kaloryczności posiłków zachowując wszystkie niezbędne substancje odżywcze, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. I tutaj z pomocą przychodzi dieta 1800 kcal.

Dieta 1800 kcal – na czym polega?

Oczywiście, taka dieta powinna dostarczać około 1800 kcal w ciągu dnia. Nie jest to dieta niskokaloryczna, dlatego nie odczuwa się głodu podczas jej stosowania, a jednocześnie można eksperymentować w kuchni i tworzyć smaczne, pożywne porcje. Jak dokładnie działa dieta 1800 kcal?

  • Zmniejszona kaloryczność posiłków pozwala na osiągnięcie ujemnego bilansu kalorycznego. Każdy człowiek ma inne zapotrzebowanie kaloryczne. U kobiet jest to średnio 2000-2500 kcal dziennie, w zależności od wzrostu, wagi i ilości ruchu w ciągu dnia. Zredukowanie do tej pory zjadanej ilości kalorii sprawi, że rozpocznie się proces spalania tłuszczu, nazywany redukcją tkanki tłuszczowej.
  • Posiłki  powinny być spożywane regularnie aby nie dopuścić do zachwiania gospodarki glukozowo – insulinowej w organizmie.
  • Ważnym elementem diety jest regularny wysiłek fizyczny, który przyspieszy osiągnięcie oczekiwanego efektu.
  • Dieta 1800 kcal powinna składać się ze zbilansowanych posiłków, z odpowiednią zawartością węglowodanów, tłuszczy i białka.
  • Warto ograniczyć węglowodany, na rzecz większej zawartości białka.

Posiłki w diecie 1800 kcal

Swój jadłospis warto podzielić na 5 posiłków w ciągu dnia. Pozwoli to na uniknięcie jakiegokolwiek poczucia głodu i pozwoli zapobiegać podjadaniu. Każdy posiłek powinien zawierać ok. 350-400 kcal i odpowiednią ilość białek, tłuszczy i węglowodanów. Składniki, z który można komponować posiłki to przede wszystkim:

  • chude mięso i ryby
  • warzywa
  • owoce
  • pieczywo pełnoziarniste
  • nabiał

Śniadanie – nie bez powodu mówi się, że jest to najważniejszy posiłek. Dobrze zbilansowane śniadanie zapewni dobre samopoczucie przez cały dzień. Warto, aby zawierało dużą ilość białka, dlatego dobrym wyborem będą wszelkiego rodzaju jajecznice i omlety. Oczywiście smażone na suchej patelni, bądź jedynie łyżeczce oliwy z oliwek. Dobrą śniadaniową propozycją może być owsianka z dodatkiem orzechów, lub masła orzechowego – dzięki temu zapewni poza węglowodanami odpowiednią ilość tłuszczy.

2 śniadanie – tak samo jak pierwsze, powinno być wysokoenergetyczne. Ważne jest też to, aby można było zjeść je na zimno – w pracy, więc warto wybierać proste rozwiązania. Dobrze sprawdzi się na przykład żytni chleb na zakwasie z serkiem białym i łososiem. Można też przygotować dzień wcześniej razowy makaron z mozarellą lub kaszę z owocami i jogurtem naturalnym. W pudełko można zapakować prawie każde danie, więc ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.

Przekąska – dobra propozycja to różnego rodzaju orzechy. Należy jednak pamiętać, że są one dość kaloryczne, dlatego należy jeść je w rozsądnych ilościach. Alternatywą są wszelkiego rodzaju owoce. Wybierając gatunki niskokaloryczne można jeść je bez ograniczeń, należy zachować umiar w przypadku bardziej słodkich owoców – takich jak banany.

Obiad – warto skomponować posiłek z dużą zawartością błonnika. Zapewni on lepszą perystaltykę jelit i w parze z odpowiednim nawodnieniem wzmocni efekty odchudzania. Należy zrezygnować ze smażenia na głębokim oleju, mięso przygotowywać w piekarniku, lub gotować na parze. Ulubione słodkie dania także można przygotować w wersji fit – naleśniki z pełnoziarnistej mąki, posmarowane pieczonym jabłkiem będą równie smaczne jak te z nutellą.

Kolacja – ostatni posiłek w ciągu dnia powinien być lekki i podobnie jak obiad zawierać dużą ilość błonnika. Dobrym rozwiązaniem będą sałatki lub różnego rodzaju ryby w towarzystwie warzyw.

Zalety diety 1800 kcal

Dieta 1800 kcal to zdrowy sposób na schudnięcie bez efektu jojo. Przy dobrym planie może być niezwykle wygodna i nie będzie zmuszała do spędzania zbyt wielu godzin w kuchni. Dlaczego wybrać tę metodę odchudzania?

  • Kaloryczność nie jest zbyt mała, dzięki czemu można skomponować takie posiłki, aby nie odczuwać zmniejszenia porcji i głodu,
  • dobrze zbilansowana zapewnia wszystkie niezbędne substancje odżywcze,
  • może być smaczna,
  • nie zajmuje zbyt wiele czasu,
  • gwarantuje dobre rezultaty bez efektu jojo,
  • w połączeniu z wysiłkiem fizycznym, pomaga zrealizować marzenia o idealne sylwetce.