Jajko to jeden z njpopularniejszych produktów spożywczych i chyba nie ma na świecie człowieka, który choć raz nie zjadł potrawy z jajek.  A jednak jeszcze nie tak dawno uważano, że spożywanie jajek częściej niż raz w tygodniu może być szkodliwe dla zdrowia. Obecnie – pod wpływem badań naukowych –  poglądy lekarzy i dietetyków uległy w tej kwestii radykalnej zmianie,  wzrosła więc „dozwolona” ilość jaj, które mogą – a nawet powinny –  znaleźć się w naszej diecie. ...

Banany to owoce, które od wielu lat zachwycają ludzi na świecie swoim słodkim smakiem i możliwością szerokiego zastosowania. Hodowane są głównie w strefie międzyzwrotnikowej – w Afryce i Ameryce Południowej, a następnie importowane do Europy. Ciekawostką jest to, że banany są zrywane zielone, dopiero podczas transportu dojrzewają. Duża popularność bananów wynika także z tego, że zawierają wiele niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu substancji odżywczych. Są to owoce o stosunkowo wysokiej kaloryczności. Średnio 100 kcal w jednym bananie sugeruje, że nie powinny być one nadużywane podczas odchudzania. Jednak nic bardziej mylnego. Banany zawierają wiele błonnika i innych substancji wspomagających utratę zbędnych kilogramów, a jedzone z umiarem mogą pozytywnie wpłynąć na stan zdrowia. ...

Wybór dobrej diety redukcyjnej może być nie lada zagwozdką. Utrzymanie prawidłowej masy ciała to gwarancja zdrowia i pierwszy krok w stronę profilaktycznej ochrony przed różnymi chorobami cywilizacyjnymi. Jak poradzić sobie ze zrzuceniem zbędnych kilogramów, aby uniknąć głodu, zmęczenia i efektu jojo? ...