Paluchy kapitańskie, roladki z łososiem i inne, czyli finger food wjeżdża na stół

Przyjęcie urodzinowe, imieniny, ostatki, baby shower lub mecz ze znajomymi – z pewnością często szukacie inspiracji na typowo imprezowe przekąski, czyli tzw. „finger food”. Jest to jedzenie, do którego nie potrzebujemy sztućców i które możemy podjadać między np. jednym tańcem a drugim. Nie potrzebujemy do niego talerzy i specjalnych okoliczności. Zwyczajnie, bierzemy kęs w dłoń i zajadamy. Wśród naszych propozycji znajdziecie m.in. paluchy kapitańskie z dipem serowym, roladki z tortilli z łososiem i kremowym serkiem, a także sakiewki z ciasta francuskiego. Gotowi na kulinarną podróż? Zapinajcie pasy – STARTUJEMY!

Paluchy kapitańskie z sosem serowym

Paluchy to jedna z najprostszych i najszybszych propozycji, ponieważ wykorzystujemy do tej przekąski gotowy produkt, czyli paluchy kapitańskie z Piekarni Galicyjskiej. Jedyne co musimy przygotować to dip. Pyszny, serowy, idealny – to będzie obłęd! Do przygotowania dipu potrzebujecie:

  • Około 100 gram gorgonzoli
  • 150 gram kremowego serka śmietankowego
  • 150 gram jogurtu naturalnego
  • Szczypiorek i natkę pietruszki

W miseczce rozgniećcie gorgonzolę z serkiem kremowym na jednolitą masę. Uda Wam się to dzięki drewnianej łyżce. Następnie dodajcie jogurt naturalny, sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Dip przykryjcie folią aluminiową, schowajcie do lodówki na około 30 minut, aby smaki się ze sobą połączyły.  Podawajcie w niewielkich, jednoporcjowych pojemnikach, które bez problemu kupicie w sieci. Dzięki temu goście nie będą zmuszeni sięgać po to samo naczynie. Na stole ułóżcie paluchy kapitańskie, a obok nich malutkie pojemniki z dipem. Goście będą zachwyceni tym sposobem podania. Wy też! Pychota!

Roladki z łososiem

Hit wielu imprez! Warto przygotować je wcześniej i potrzymać w lodówce, dzięki czemu smaki połączą się ze sobą. Potrzebujecie:

  • Placki tortilli – pszennej lub pełnoziarnistej
  • Serek śmietankowy
  • Łososia wędzonego w plastrach
  • Sałatę lodową
  • Paprykę świeżą
  • Ogórka gruntowego

Tortillę rozkładamy na blacie i dokładnie smarujemy serkiem śmietankowym, a następnie wykładamy ją sałatą i łososiem. W tym momencie możecie dołożyć odrobinę serka na rybę. To on będzie łączył naszą przekąskę. Na jednym z brzegów układamy pokrojoną wcześniej w drobne słupki paprykę z ogórkiem. Dzięki temu znajdą się środku i nie będą wypadać. Następnie zostało Wam już tylko zwinąć tortillę jak naleśnik i owinąć folią spożywczą, by potem schować ją na około 1 godzinę do lodówki. Przed podaniem tortillę pokrójcie w około 1,5-centymetrowe kawałki. Wybitnie proste i niesamowicie smaczne. Musicie spróbować!

Sakiewki z ciasta francuskiego

Przekąski na ciepło to również świetny pomysł na domówkę! Możecie je zrobić w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą, ale także w wersji dla mięsożerców: z kurczakiem w akompaniamencie pieczarek, papryki i cebulki. Dziś zajmiemy się tymi drugimi. Aby przygotować nasze mięsne sakiewki, zaopatrzcie się w:

  • Pierś z kurczaka
  • Oliwę do smażenia
  • Cebulę
  • Pieczarki
  • Paprykę
  • Parmezan
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • Jedno jajko

Zaczynamy! Na rozgrzanej oliwie podsmażcie na zloty kolor cebulkę, a następnie dodajcie do niej pokrojonego w centymetrowe kostki kurczaka. Gdy kurczak będzie już miękki, dodajcie pieczarki i duście wszystko razem, aż grzyby puszczą wodę. Na sam koniec dodajcie drobno pokrojoną paprykę i przyprawcie farsz ulubionymi przyprawami. Kolejny etap to nakładanie! Ciasto pokrójcie w kwadraty 5 x 5 centymetrów. Na środku pierwszego kwadratu ułóżcie farsz i posypcie go parmezanem, a następnie przykryjcie drugim kwadratem. Złączcie brzegi ze sobą przy pomocy widelca i zróbcie delikatne nacięcia na wierzchu naszych sakiewek. Tak przygotowane danie posmarujcie roztrzepanym jajkiem i pieczcie według instrukcji na opakowaniu ciasta francuskiego. Mniam! Aż mamy ochotę na tę rozpustę.

Koreczki z mozzarellą – czyli coś dla tych na diecie

Coś dla fanów włoskiego przysmaku, czyli sałatki caprese. Potrzebujecie:

  • Słoik czarnych oliwek
  • Pomidorki paprykowe
  • Kulki mozzarelli mini w wersji light
  • Bazylię
  • Wykałaczki

Przygotowanie tej przekąski jest niesamowicie proste, ponieważ produktów nie musicie nawet kroić. Wystarczy, że na krótkie wykałaczki nabijecie kolejno pomidorka, liść bazylii, małą kulkę mozzarelli i oliwkę. Wszystko ułóżcie na półmisku i skropcie odrobiną oliwy z oliwek. Na przygotowanie tego szybkiego dania potrzebujecie maksymalnie 10 minut.

Gotowi na domówkę?

[Głosów: 1   Average: 5/5]