Ocet jabłkowy i jego właściwości zdrowotne

Ocet jabłkowy jest znany od wieków. Stanowi świetny dodatek do sałatek. Ocet jabłkowy to także suplement diety oraz naturalne lekarstwo. Właściwości zdrowotne octu są bardzo duże. Działa on przeciwbakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga działanie układu krążenia. Ocet jabłkowy często wykorzystywany jest też jako składnik diety odchudzającej. Jakie są właściwości zdrowotne octu jabłkowego?

Ocet jabłkowy jak wskazuje sama jego nazwa, powstaje z fermentacji koncentratu soku jabłkowego otrzymanego z jabłek ekologicznych, do których dodawane są drożdże. Charakterystyczną cechą octu jabłkowego jest jego żółto – brązowa barwa i lekka mętność. Poznać można go również po kwaśnym octowym smaku i zapachu jabłek.

Właściwości zdrowotne octu jabłkowego wynikają z zawartych w nim enzymów, aminokwasów, pektyn, związków polifenolowych. W occie jabłkowym znajdują się też niewielkie ilości witamin i składników mineralnych takich jak witamina B1, witamina B2, witamina B3, witamina B5, witamina B6, biotyna, kwas foliowy i witamina C, sód, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez. Dobry ocet posiada również tzw. matkę octu. Jest to substancja składająca się z celulozy i bakterii kwasu owocowego. Matka octu odpowiada za jego mętność.

Ekologiczny ocet jabłkowy – dawkowanie i zastosowanie w kuchni

Ocet jabłkowy należy pić 2 razy dziennie przed posiłkiem – rano na czczo. Dawkowanie wynosi 1-2 łyżeczki, czyli 15-20 ml, która zmieszana jest ze szklanką wody. Dla lepszego smaku do roztworu można dodać miód, cytrynę, cynamon, imbir czy inne dodatki. Ocet świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dressingów i sosów sałatkowych.

Właściwości lecznicze octu jabłkowego

Ocet jabłkowy już od starożytności był stosowany zarówno jako produkt spożywczy, jak i preparat leczniczy. Dziś ocet jabłkowy traktowany jest głównie jako naturalny, domowy środek na przeziębienie. Wynika to z tego, że wykazuje on działania przeciwbakteryjne, a tym samym wzmacnia odporność organizmu na działanie bakterii. Oprócz tego ocet jest popularnym lekiem na bakteryjne schorzenia układu pokarmowego np. problemy trawienne, podrażnienia przełyku, brak apetytu. Pozostałe właściwości lecznicze octu z jabłek to:

  • Wspomaganie leczenia grzybicy i stanów zapalnych skóry;
  • Pozytywne wpływanie na układ krążenia – badania wykazały, że ocet jabłkowy obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, a także hamuje utlenienie się cholesterolu LDL; właściwości te sprawiają, że regularne picie octu jabłkowego zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego, a także zmniejsza skurczowe ciśnienie krwi;
  • Regulacja poziomu glukozy we krwi – ocet jabłkowy zmniejsza stężenie glukozy, a jednocześnie zwiększa wrażliwość komórek na insulinę; stąd też jego spożywanie polecane jest osobom ze stanem przedcukrzycowym, cukrzycą, insulinoopornością, a także wszelkimi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej;
  • Walka z wolnymi rodnikami – w occie jabłkowym zawartym jest wiele antyoksydantów, które odpadają za likwidację wolnych rodników; te natomiast odpowiadają za wiele chorób i schorzeń;
  • Działanie probiotyczne – w jelicie człowieka znajduje się aż do 2 kg pożytecznych bakterii, które odpowiadają za proces trawienia, a także transport witamin do krwi oraz działanie układu hormonalnego; brak dobrych bakterii jest więc znacznym problemem, tymczasem zła dieta, stres, nieodpowiednia higiena snu czy liczne terapie antybiotykami znacznie naruszają florę bakteryjną jelit i tworzą przestrzeń dla bakterii szkodliwych; ocet jabłkowy, a szczególnie matka octowa (czyli naturalna substancja złożona z formy celulozy i dobrych bakterii octowych rozwijających się podczas fermentacji) pozwala uzupełniać dobre bakterie i odtwarzać uszkodzoną równowagę mikrobiologiczną.

Ocet jabłkowy znany jest również ze swoich właściwości odchudzających. Stosowany jest on w wielu dietach mających pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. To działanie octu wynika z tego, że zawarte w nim składniki opóźniają wchłanianie się żywności, a przez to ułatwiają przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów, wywołuje to większe uczucie sytości.

Pełne opisanie właściwości zdrowotnych octu jabłkowego zaowocowałoby długą listą. Pozytywnie działa on na cały organizm, a stosowany regularnie przyczyni się do profilaktyki wielu chorób. Aby jednak ocet jabłkowy faktycznie działał, trzeba stosować ten właściwy.