Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Tort czekoladowy to tradycyjny deser, który nie ma sobie równych. Możesz postawić go przed dorosłymi podczas imprezy imieninowej, czy przed dziećmi – na urodziny. Każda grupa będzie zachwycona, bo smak tego tortu jest wprost nieziemski.

Tort to przede wszystkim biszkopt

Tort czekoladowy nie powstanie, jeśli nie zrobisz dobrego biszkoptu. Może Cię to martwić – wokół biszkoptów narosły mity, jakoby było to ciasto, którego nie sposób zrobić dobrze, bo albo opada, albo jest suche. Z naszego przepisu wyjdzie doskonałe, zobaczysz. Potrzebujesz do tego:

  • 7 jajek
  • Szklanki drobnego cukru
  • 30 gramów kakao
  • Szklanki mąki pszennej
  • ¼ mąki ziemniaczanej

Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by miały temperaturę pokojową. Rozdziel białka od żółtek i zacznij ubijać białka na sztywną pianę, powoli dodając do niej cukier. Nie przestawaj ubijać – teraz czas na żółtka. Do pianki wrzucaj po jednym żółtku i ciągle ubijaj, by piana nie opadła. Tak przygotowana masa sprawi, że biszkopt będzie puszysty i wilgotny. Teraz w misce wymieszaj dwa rodzaje mąki i kakao. Sypkie składniki dodawaj do masy bardzo powoli, ciągle mieszając, choć przez chwilkę. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz biszkopt przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Masa z mascarpone i brzoskwinie

Aby tort był naprawdę spektakularny, musisz przygotować także krem, którym przełożysz biszkopt. Zrobisz go z pół litra śmietanki kremówki i pół kilograma mascarpone, a także odrobiny cukru. Możesz dodać też ekstrakt waniliowy. Zacznij ubijać zimną kremówkę z cukrem i dodawaj do niej powoli mascarpone. Masa musi być puszysta, a jednocześnie delikatna, jak mus. Nałóż ją na przekrojony biszkopt, jednak dopiero w momencie, w którym będzie on chłodny. Na masę, pomiędzy kawałki ciasta, połóż także pokrojone brzoskwinie – mogą być świeże lub z puszki, jak wolisz. Pamiętaj jednak, że owoce z zalewy będą dużo słodsze. Tort ozdób z zewnątrz musem z mascarpone.

Taki tort to prawdziwe dzieło sztuki. Nie napracujesz się przy nim zbytnio, a wszyscy goście będą zachwyceni smakiem i wyglądem ciasta.