Płynne złoto Europy – olej rzepakowy

Rzepak – dla jednych to tylko piękna, żółta roślina, a dla innych – źródło cennych składników. O bogatym składzie i wysokim znaczeniu rzepaku doskonale wie nie tylko Polska, ale także cała Europa, w której rocznie hoduje się aż 20 mln ton tej uprawy rocznie. Co dzieje się z taką ilością rzepaku i w jakim celu się go hoduje? Odpowiedzią jest olej rzepakowy – to on jest najważniejszym produktem otrzymywanym z tej drogocennej rośliny. Co stoi za wysoką popularnością tego oleju?

Przydatność w kuchni

Olej rzepakowy posiada wiele zastosowań. Jednym z nich jest właśnie przydatność w kuchni. Najczęściej wykorzystywany jest on do smażenia. Nic w tym dziwnego, ponieważ olej rzepakowy idealnie nadaje się do smażenia potraw w wysokiej temperaturze, a także do przygotowywania smakołyków na głębokim tłuszczu. Wynika to z tego, że posiada dobrą wytrzymałość na obróbkę termiczną związaną z wysoką temperaturę dymienia – aż 242 stopnie Celsjusza. Pozwala to również na użycie go do wilgotnych wypieków – z powodzeniem zastępuje inne tłuszcze, takie jak masło czy margarynę.

Poza dobrym dopasowaniem z ciepłymi daniami – olej rzepakowy świetnie sprawdza się w przygotowywaniu posiłków na zimno. Mimo, że proces rafinowania pozbawia olej smaku i zapachu, to doskonale podkreśla on smak np. sałatek w dressingu – tłuszcz to główny nośnik smaku. Co więcej, olej rzepakowy to obligatoryjny składnik uwielbianego przez Europejczyków (i nie tylko!) majonezu – posiada właściwości emulgujące, czyli połączenie niemieszających się substancji w jedną.

Olej rzepakowy w kuchni przydaje się również podczas gotowania makaronu lub innych mącznych produktów – dodanie go do wody uniemożliwia lub skutecznie utrudnia sklejenie się poszczególnych elementów. Co jeszcze sprawia, że olej rzepakowy jest tak wysoko ceniony w kuchni? Oczywiście długa świeżość, która wynika z bardzo dobrej stabilności oksydacyjnej. Co ciekawe, olej warto przechowywać w lodówce – wtedy zachowuje się jego świeżość na dłużej.

Czy olej rzepakowy może być zdrowy?

Olej rzepakowy nie tylko może, ale z całą pewnością JEST zdrowy! W końcu nie bez powodu nazywany jest „oliwą północy”. W swoim składzie posiada wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 odpowiedzialnych za prawidłowe działanie pracy mózgu i oczu. Dodatkowo, pomagają one utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Co więcej, spośród dostępnych olejów roślinnych, to właśnie olej rzepakowy posiada najniższy poziom obecności nasyconych kwasów tłuszczowych, które z punktu widzenia zdrowia wpływają niekorzystnie na organizm. Ten optymalny profil kwasów tłuszczowych to niewątpliwie jedna z największych zalet płynnego złota Europy, jakim jest olej rzepakowy. Na dodatek, atrakcyjność tego oleju zwiększa obecność w jego składzie witamin A, E oraz K. Zastosowanie oleju rzepakowego coraz częściej widoczne jest również w zabiegach pielęgnacyjnych.

Olej rzepakowy to prawdziwy skarb Europy

Nie ma wątpliwości, że olej rzepakowy właściwości posiada liczne – zdrowotne, pielęgnacyjne i smakowe. Nie każdy jednak o nich wie, co przyczyniło się do powstania projektu współfinansowanego przez Unię Europejską o nazwie „Olej rzepakowy skarbem Europy”. Ma on na celu zwiększenie świadomości wśród konsumentów z zakresu wiedzy o oleju rzepakowym – o jego zdrowotnych właściwościach i bogatym zastosowaniu, a także rosnącym znaczeniu dla Polski i całej Europy.