Tapioka – z czym to się je?

Niskokaloryczna, bezglutenowa, lekkostrawna. Kto to taki? Oczywiście tapioka! Pozyskiwana z bulw manioku jadalnego, wyróżnia się białym kolorem i charakterystycznym kolistym kształtem. Tapiokę uprawia się głównie w Ameryce Południowej, choć maniok rośnie także w Afryce i Azji. Dzięki temu, że tapioka nie ma smaku i zapachu, można ją wykorzystywać w wielu potrawach, czerpiąc korzyści z jej wartości odżywczych. Jak rozpocząć przygodę z tapioką? Poznaj podstawy przyrządzania tapioki i wprowadź ten egzotyczny odpowiednik kaszy do swojej kuchni!

Dlaczego warto sięgnąć po tapiokę?

W związku z tym, że tapioka nie zawiera glutenu, mogą po nią śmiało sięgać osoby z celiakią i nietolerancją na gluten. Tapioka jest również lekkostrawna, a dzięki zawartości skrobi opornej wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego. Znajdziemy w niej niewielkie ilości białka, witamin, błonnika i składników mineralnych, w tym wapnia, który wpływa na prawidłową gęstość kości. Tapioka to źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, dlatego można po nią sięgać również po treningu. Ze względu na obecność związków przeciwutleniających tapioka wykazuje też działanie antyoksydacyjne. Zawarte w niej kumaryny dodatkowo chronią układ krążenia i zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę.

Jak gotować tapiokę?

Podobnie jak inne produkty skrobiowe, również ten składnik należy ugotować przed podaniem. Jak gotować tapiokę? To proste!

  1. Przygotuj garnek i wlej do niego wodę, pamiętając, by na 2 łyżki tapioki przypadała 1 szklanka wody.
  2. Do wrzącej wody wsyp tapiokę i zmniejsz gaz.
  3. Gotuj na wolnym ogniu przez 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
  4. Jeśli tapioka zrobi się zbyt gęsta, dolej wody.
  5. Tapioka jest gotowa wtedy, gdy kuleczki zmienią kolor z białych na przezroczyste.

Tak przygotowaną tapiokę możesz wykorzystać do stworzenia pysznych dań na słodko lub na słono. Największą popularnością cieszą się dania słodkie z dodatkiem tapioki, takie jak naleśniki, galaretki, musy, budynie, desery owocowe czy racuchy. Tapioka sprawdza się jednak również na słono i dobrze komponuje się na przykład z pieczarkami. Absolutnym hitem jest jednak bubble tea, czyli herbata z mlekiem, syropem owocowym i tapioką.

Jak zrobić bubble tea w domu?

Bąbelkowa herbata powstała w latach 80. XX wieku na Tajwanie. Obecnie punkty serwujące bubble tea można znaleźć w każdej większej galerii handlowej. Nie trzeba jednak wychodzić z domu, by spróbować bubble tea. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników, by przygotować ten orzeźwiający napój we własnej kuchni.

Składniki na bubble tea:

  • 2 torebki zielonej lub czarnej herbaty,
  • 120 ml mleka,
  • 4 łyżki tapioki,
  • kilka kostek lodu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka łyżeczek syropu owocowego.

Sposób wykonania:

  1. Do 500 ml wody dodaj 1 łyżkę cukru.
  2. Ugotuj tapiokę według przepisu zamieszczonego powyżej.
  3. Ugotowaną tapiokę odstaw na 15 minut do przestudzenia.
  4. Zaparz mocną herbatę i pozostaw do przestudzenia.
  5. Przepłucz gotową tapiokę pod zimną wodą (użyj sitka).
  6. Umieść odcedzoną tapiokę w wysokiej szklance i dodaj kostki lodu oraz syrop.
  7. Do herbaty dodaj mleko i miód, a następnie przelej napój do szklanki z tapioką.

Prawda, że proste? Smacznego!