Trądzik kojarzy się głównie z okresem dojrzewania, ponieważ to właśnie wtedy dochodzi do burzy hormonów odpowiedzialnej za nieestetyczne zmiany skórne w postaci wyprysków i zaskórniaków. Jednak coraz więcej osób zmaga się z tą chorobą skóry także w późniejszym wieku. Dlaczego trądzik powraca i jak go leczyć – warto dowiedzieć się, co zaleca dermatolog.
Czym jest trądzik i jakie są jego rodzaje?
Trądzik to przypadłość, która nieodłącznie wiąże się z takimi niedoskonałościami skóry, jak wypryski, krosty, czy zgrubienia. Najczęściej jest zauważalny na twarzy, ale nierzadko dotyka też innych partii ciała, jak plecy, ramiona, czy pośladki. Trądzik można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od tego, gdzie występuje, a także jaką postać ma ta choroba skóry. Wyróżnia się więc m.in.:
- trądzik młodzieżowy,
- trądzik w okresie niemowlęcym,
- trądzik skupiony,
- trądzik ropowiczy.
By dokładnie wiedzieć, z jakim rodzajem trądziku ma się do czynienia, należy skonsultować się z dermatologiem.
Jak dbać o higienę, gdy ma się cerę trądzikową?
Osoby, u których pojawiają się wypryski, mają tendencję do ich wyciskania, co w żadnym razie nie pomaga w zniwelowaniu problemu. Najlepiej udać się do dermatologa, który nie tylko rozpozna rodzaj trądziku, ale również przepisze odpowiednie preparaty na receptę, które pomogą skutecznie leczyć zmiany skórne.
Nie bez znaczenia jest również to, w jaki sposób dba się o cerę trądzikową. Zalecana jest codzienna higiena z uwzględnieniem preparatów, które są wskazane do tej cery, a także właściwa ich aplikacja, czyli w odpowiedniej ilości. Szczególnie warto zwracać uwagę na stosowanie tak zwanych kolorowych kosmetyków, ponieważ to właśnie te preparaty najczęściej zamiast pomóc, szkodzą, jeśli nakłada się ich zbyt dużo – mogą zatykać pory i skóra przestaje prawidłowo oddychać.
Jaką stosować dietę przy trądziku?
Wszyscy ci, którzy zmagają się ze zmianami skórnymi wynikającymi z trądziku, powinni również zadbać o odpowiednią dietę, która nie zawiera produktów stymulujących wytwarzanie sebum. Produkty, z jakich warto w związku z tym zrezygnować, to: biały ryż, pszenny chleb i bułki, a także makaron oraz cukier.
Ponadto warto zrezygnować z przyrządzania dań smażonych, w których stosuje się tłuszcze typu trans, czy tłuszcze nasycone. Opłaca się także unikać produktów mlecznych – wszystkie te produkty sprawiają, że zwiększa się produkcja hormonów, które z kolei bezpośrednio mają wpływ na to, jak pracują gruczoły łojowe wytwarzające sebum.
By zmniejszyć stan zapalny, warto wzbogacić codzienny jadłospis w produkty, które zawierają dużo: cynku, witaminy A i E, a także przeciwutleniacze.